White paper immuunsysteem

Een goed immuunsysteem voorkomt ernstige Corona klachten.
Ben jij normaal gesproken en de winter altijd snotterig? Wil je al tijden dieper slapen en uitgerust wakker worden? Heb je met regelmaat een opgeblazen gevoel? Dan heb ik goed nieuws..!! Er is enorm veel verbetering mogelijk als het gaat om je weerstand!

In deze white paper leg ik je uit wat het immuunsysteem is en hoe je je immuunsysteem en daarmee je weerstand kunt verbeteren.

Ik ben Harry Bosman. Eigenaar van PhysisTotaal. Deze white paper heb ik geschreven omdat ik mij erg verbaas dat er in deze Corona-periode bijna geen woord wordt gerept over preventie en het versterken van je immuunsysteem. De wereld wacht op een vaccin of een pilletje zodat we weer verder kunnen gaan waar we gebleven zijn, zonder ons af te vragen hoe we zelf aan onze eigen gezondheid kunnen bijdragen en deze te verbeteren.

Ik ben er van overtuigd dat wanneer je op een goede manier wordt geïnformeerd hoe je zelf aan je gezondheid kunt werken, je veel minder ernstige klachten zullen ervaren. Ik zeg hiermee niet dat je niet ziek kunt worden, maar ik geloof dat je met een goed werkend immuunsysteem beter tegen het Coronavirus bestand bent.

Het immuunsysteem staat in vooral bekend als je algehele weerstand. Het bepaald of je snotterig wordt in de winter, of echt goed ziek wordt van een bacterie of virus. Concreet is het immuunsysteem het centrale systeem dat jouw gehele zelfgenezendvermogen (physis) bepaald.
Het immuunsysteem is dus oa. verantwoordelijk voor:
 • Een hoge weerstand, of je bijv. de griep krijgt of niet
 • De mate van ontstekingsgevoeligheid, en dus een belangrijke rol in pijn
 • De kwaliteit van de huid, of je huiduitslag of eczeem krijgt
 • Het leveren van een optimale prestatie, de energie hebben om een topprestatie neer te zetten.
 • Het wel of niet krijgen van chronische aandoeningen
 • Het ontstaan van psychische problematiek, bijv het ontwikkelen van depressies.

Waar bevindt zich het immuunsysteem in het lichaam?
Het immuunsysteem bevind zich voornamelijk in het maag-darmkanaal. Dit komt omdat hier het belangrijkste contact met de buitenwereld plaats vindt, het uitwisselen van eten en drinken.
Dus heel simplistisch: het immuunsysteem is een buis van mond tot kont. Het immuunsysteem bepaald hier wat wat in die buis blijft en dus weer wordt afgevoerd (lichaamsvreemde stoffen) en wat naar binnen mag omdat het nuttig is (voeding en drinken). Het niet goed functioneren van deze buis veroorzaakt een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen en daardoor in het toelaten van lichaamsvreemde stoffen in het lichaam.

Hoe werkt het immuunsysteem?
“De buis” is opgebouwd uit verschillende lagen. De 1e laag de bestaat uit 1 laag endotheelcellen. Vocht mag langs de endotheel cellen. Voeding gaat rechtstreeks door de endotheelcellen.
Komt er nu iets wat lichaamsvreemd is door de 1e laag van endotheelcellen, dan komt het in de 2e laag. Deze laag is goed uitgerust met lymfatisch weefsel, immuuncellen, bloedvaten en zenuwen. Deze laag is voorbereid om alles wat niet pluis is en door de eerste laag komt de kop in te drukken.

Assistenten van het immuunsysteem
Het immuunsysteem heeft een aantal assistenten:
Lever
Nieren
Milt
Longen
Huid
Maag
Blinde darm
Lymfatisch stelsel buiten het maag-darmkanaal

De darm, lever en nieren zijn de 3 primaire uitscheidingsmechanismen. Zij zorgen ervoor dat de afvalstoffen worden afgevoerd en uitgescheiden.
Naast de primaire uitscheidingsmechanismen bestaan er ook 3 secundaire uitscheidingsmechanisemen. Deze zijn je huid, longen en de slijmvliezen bij neus, oor, oog (sinussen).

Wanneer het primaire uitscheidingsmechanisme overbelast wordt door ongezond eten, te veel suiker, een slechte mondhygiëne, roken, alcohol, stress dan wordt het secundaire uitscheidingsmechanisme ingeschakeld om afvalstoffen uit te scheiden. Een nadeel is dat het terrein van deze organen wordt verzwakt. Dit kan zich uiten in eczeem, een continue loopneus of oor- of oogontsteking.

De opbouw van het darmflora (microbioom)
Bij een volwassene bestaat de darmflora uit wel 100 biljoen bacteriën. Er zijn tussen de 100 en 600 soorten bacteriën. De meeste vindt je in de dikke darm.
Deze bacteriën leven in balans met elkaar. Wanneer bacteriën uit balans raken neemt de diversiteit van het microbioom af. Dit leidt automatisch tot een verhoogde activiteit van het immuunsysteem. Hierdoor kun je chronische aandoeningen ontwikkelen.

  Activatie immuunsysteem Het immuunsysteem activeert altijd tegen:
 • Voeding. Voeding activeert altijd het immuunsysteem om te bepalen wat door het lichaam kan worden opgenomen als voedingstoffen of afgevoerd.
 • Teveel suiker Te weinig “echt eten. Junkfood, veel voorverpakte producten ed.
 • Verminderde kwaliteit van de darmwand
 • Disbalans in zuur-base evenwicht Roken, alcohol, medicatie, giftige stoffen Psycho-emotionele stress

Wat kun jij doen om je immuunsysteem te verbeteren?
 • Goede voeding. Voeding en immuunsysteem kun je nooit los van elkaar zien. Het is de meest dominante schakel. Hippocrates, de oervader van onze geneeskunde, zei het al; “laat voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”! De basis is; genoeg eiwitten, weinig geraffineerde suikers en zo natuurlijk mogelijk eten. Dus eet producten zonder barcode!
 • Supplementen: Deze 4 basis supplementen helpen om jouw immuunsysteem te optimaliseren:
  • Omega 3
  • Vitamine D3
  • Magnesium
  • Multivitamine

  Goede slaapkwaliteit.

  Slaapkwaliteit heeft een grote impact op het immuunsysteem. Langere tijd slecht slapen leidt – tot aanpassingen in de darmflora en draagt hierdoor bij aan laaggradige ontstekingen.
  Te weinig slaap zorgt ervoor dat de lever zijn detox-functie minder goed kan uitvoeren. Hierdoor ontstaan meer algehele bindweefsel problemen plus reumatische aandoeningen.
  Een verminderde slaapkwaliteit kan afvallen en gezond eten ook flink in de weg staan.

  Een verminderde slaapkwaliteit verlaagt de prikkeldrempel voor pijn. Je ervaart dezelfde pijn heftiger.
  Simpele trucs om je slaap te verbeteren zijn onder andere natuurlijk weinig prikkels voor het slapen gaan. Op tijd stoppen met pc, tablet of tv. Na 15.00 uur geen koffie. Voldoende beweging. Niet eten voor het slapen gaan. Geen alcohol. Niet te veel licht.
  Een hele simpele maar efficiënt hulpmiddel om je slaapkwaliteit te verbeteren is doormiddel van je ademhaling. Als je niet in slaap kunt komen ga dan ontspannen op je rug liggen met een hand op je buik en een hand op je borst. Adem 3 of 4 seconden via je neus in en je ademt naar je buik. Dus via je diafragma. Geen borstademhaling! Dit kun je voelen door de hand op je borst en buik.Adem dan 6 tot 8 seconden uit. Doe dit minstens 10 minuten. Hierdoor stimuleer je het parasympatisch zenuwstelsel. Deze zorgt voor een ontspannen staat (rest and digest).

  Stress
  Bij veel mensen slaat stress op de darmen. Zowel lichamelijke als psychologische stres hebben invloed op de verhouding van bacteriële stammen in de darmflora. Stress verhoogd ook de doorlaatbaarheid van de darmwand en daardoor ook het ontstaan van bijv. Lekkende Darm Syndroom, Prikkelbaar Darm Syndroom of Psoriasis.
  Je kunt niet tegen iemand zeggen “doe maar wat minder stress”. Maar door met een andere mindset naar stress te kijken is het wel degelijk mogelijk om beter met stress om te gaan.

  Een juiste ademhaling.

  Een goede buikademhaling heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Door een buikademhaling beweegt het diafragma zo’n drie á vier centimeter op en neer en is daarmee verantwoordelijk voor de bewegelijkheid van het maag-darm kanaal. Daardoor wordt de spijsvertering op een positieve manier beïnvloed. Ademhaling heeft een sterke relatie met slaap en stress vanwege de verbinding met het autonoom zenuwstelsel.

  Voldoende beweging.
  De beweeglijkheid je darmen heeft een hele nauwe relaties met bewegen. Veel mensen gaan bij obstipatie een rondje wandelen, dit is vaak al voldoende om geen echte darmklachten te krijgen. Helaas merk in de praktijk dat door problemen met slaap, beweging en voeding mensen wel serieuze klachten ontwikkelen.